למה דווקא חדשנות מגיע ממצב של לחץ וכיצד ניתן להשתמש בה כמקור לחדשנות ויצירתיות בעבודה. ישנם לא מעט סדנאת חשיבה יצירתית וסדנאות מוטיבציה אולם אפשר להתחיל בלעודד חדשנות ויצירתיות דרך סיפורי מקרה.
סיפור החיים של חיים פירו לא מוכר אבל את השם "מעורב ירושלמי" כולם מכירים/ות. חיים היה מהראשונים למכור ולהכין "מעורב ירושלמי" וכל זאת קרה "במקרה" כאשר בשנת 1968 הפך את הסנדלריה של אביו ברחוב גריפס למסעדה. כיוון שכמעט ולא היה לו ציוד והמקום היה קטן לא נכנסו עליו לקוחות, הבשר עמד להיזרק, כדי שהבשר לא ייזרק הוא בישל את החלקים הפנימים ואכל אותם. ריח הבשר הוא זה שהביא אל הלקוח הראשון והשני עד שמאיר והשם "מעורב ירושלמי" התפרסמו. בעצם מה שהוא עשה זה לקחת חלקים פנימיים ולשלב ביניהם בדומה למה שעושים לנקניקיה רק אם טעם עשיר יותר.
חשיבה יצירתית שבאה מחוסר ברירה היא זאת שהביאה את חיים פירו לנסות מאכל חדש ומכך אפשר ללמוד שלעיתים עובד/ת דווקא בשעת לחץ כשאין הרבה ברירה יכולים/ות להגיע לפתרון יצרתי שאף אחד לא חשוב עליו. האם בהכרח זה אומר שכדי לעלות רעיון יצירתי צריך להיות בלחץ לא? אבל ההיסטוריה הוכיחה בין אם זה בקרב, בשואה, במצבי קיצון יש אנשים שמוצאים פתרונות יצירתיים שלא חשבו עליהם אם הם לא היו נכנסים למצב לחץ לאומתם יש שאלה שהיו "קופאים" או בורחים.
מחקרים מצאו כי בזמן של לחץ מתון מופרש יותר אדרנלין, שמביא לשיפור ברמת הביצועים במשימות מורכבות, יכולת הריכוז, הזיכרון והמוטיבציה עולה. האם זה אומר שצריך להביא את העובד/ת למצב של לחץ חיובי, כן אבל לחץ לאורך זמן עלול לשתק ולגרום לתופעות פיזיות, שכליות ורגשיות הפוכות.
תרבות ארגונית צריכה לעודד את היצירתיות במקום העבודה. ידוע על חברות היי טק שעושות את זה. אבל זה יכול להיעשות בכל מקום לדוגמא. כמה פעמים עשיתם סיעור מוחות כיצד ניתן לייעל את העבודה כאשר כל פתרון אפשרי עולה לדיון מי הכי מופרך ועד הכי הגיוני?
חשיבה מקורית היא כזאת שממציאה משהו שלא היה קודם כמו דיסק או קי של דב מורן. כיפת ברזל. מהחומרים יוצרים משהו חדש לגמרה. חזון המעודד יצירתיות הוא משהו שיכול מאוד לקדם ולהניע חשיבה "מחוץ לדלת / קופסה".
ראשי צוותים טובים צריכים לגרום לעובדים/ות לרצות לשאוף למצוינות. הגשמת המצוינות היא מידת דבקות במשימה ומידת ההשקעה בה. (הרבה פעמים אנו טובים במשהו שאנו אוהבים ועשינו אותו הרבה). זאת ניתן להשיג דרך עידוד גם כשטועים, לעלות סיפורי חדשנות לפחות אחת לשבוע, לבקש מהעובדים/ות לבוא עם סיפורים על חדשנות בעצם.
כבר נאמרו במקורות "כשם שאין פרצופיהם של בני האדם דומים זה לזה, כך אין דעתם שווה זה לזה, אלא כל אחד ואחד יש לו דעה בפני עצמו" (ע"פ מדרש במדבר רבה פרק כ"א).
.
לכן חשוב להפנים כי כל אדם מביא איתו כישורי חיים שונים ויצירתיות בתחום אחר. ברגע שמנהל/ת יכירו בכך באופן לא מודע העובדים/ות יהיה יותר בשלים לעלות רעיונות חדשים. השאלה עד כמה האגו מאפשר לקבל את אותם רעיונות מהעובדים/ות ולפרגן להם ועד כמה למנהל/ת יש מוטיבציה ואמביציה לעלות את אותם רעיונות למי שמעל.
אין ספק שמי שיצליח לעשות זאת יקבל עובדים/ות יותר מרוצים/ות והחברה תרוויח חסכון בעלויות ורווחים גדולים יותר. לפרטים על סדנאות חדשות ומוטיבציה לחצו כאן