על מוטיבציה, חדשנות, יצירתיות והשראה שחתום עליו דב יודקובסקי שבאצבעותיו ובאמצעות רוח גבית מצד ההנהלה הצליח להביא את עיתון ידיעות להיות "העיתון של המדינה". כשמדברים על מוטיבציה וחדשנות הוא דמות מרתקת להשראה. בסרט דוקומנטרי של YES VOD בבימוי של של גלעד טוקסלי נפרסים תולדות חייו של איש מיוחד זה שאני לא הכרתי עד רגע זה. דב היה ניצול שואה שנולד בשנת 1923 ואומץ על ידי יהודה מוזס שהיה להם קשר משפחתי. משנת 1953 – 1989 היה העורך בפועל של העיתון ידיעות אחרונות.
חדשנות ויצירתיות בזמן מצור
1.כשלמד פילוסופיה באוניברסיטה העברית בירושלים בזמן המצור בשנת 1948 החליט להוציא עיתון ידיעות, כיוון שלא היו עיתונים בירושלים כשהוא מקשיב לשידורי הפלמ"ח ברדיו ועל מכונת דפוס שלא הייתה חשמלית והיה צריך להטביע אות אות. כשהסתיים המצור הוא חזר ואת הכסף שהרוויח ממכירת העיתון נתן לדודו ובשל כך קיבל אור ירוק לעבוד בעיתון. דב בכתבה הוזכר כפסיכולוג שיודע מה ההמון רוצה רגע לפניו.
חדשנות ויצירתיות זה לקבל החלטות אמיצות
למרות שהוא לא אהב ספורט הוא החליט לעשות שמונה עמודי ספורט כי הוא הבין עד כמה אנשים "צמאים" לחדשות ספורט והעם החליט לקרוא יותר.
בשנת 1967 בימי ההמתנה חולק עיתון ידיעות אחרונות חינם לחיילים/ות זה היה אחד מהמהלכים המבריקים ביותר. כך קרא שאת עיתון מעריב קראו הקצינים אבל את ידיעות קראו בעיקר החיילים/ות.
בשנות השבעים דב החליט להקים מדור תחקירים איכותי במערכת העיתון וגם כשהיה תחקיר שבו היה מעורב חבר של נח מוזס שהיה עושה איתו סדר פסח הוא נתן גיבוי לכתב. והכתבה אודות בית המשוגעים או "בית הקוקיה" יצאה לפרסום.
חשדנות ויצרתיות זה להקיף את עצמך באנשים חדשים
כשהוקם "עיתון חדשות" בשנת 1984 והייתה דאגה לשבירת המונופול של ידיעות אחרונות העיתון של המדינה בין היתר הוא עקב אחר המוכשרים שבכותבים והציע להם להצטרף לידיעות אחרונות. הסופר רם אורן התחיל את דרכו בעיתון ידיעות כשהוא בן 15 בלבד. ולמרות שבידיעה הראשונה שלו מבית המשפט הוא כתוב שנתפס "איש קשיש בין 32" שניסה לגנוב תרנגולות הוא השאיר אותו במערכת ונתן לו צ'אנס.
חדשנות ויצרתיות נמצאים בדברים הפשוטים
דב התעקש שהכתיבה תהיה פשוטה ובגובה העיניים. כאשר היה פיחות דרמטי בכלכלה דב ביקש מגדעון רייכר שיצא לשוק ויראיין אנשים איך זה ישפיע על הכיס שלהם. כשגדעון אמר לו שאין לו מושג מה זה פיחות הוא אמר מצויין זה בדיוק מה שאני רוצה שתביא. כיצד זה ישפיע על האדם מהישוב.
12.4.1961 הורשע הצורר הנאצי אדלוף איכמן ביום שבו חללית רוסית ווסטוק שהתה במשך 108 דקות בחלל והקוסמונאוט יורי אלכסייביץ' גגרין הפך לאדם הראשון שהיה בחלל. דב החליט להוציא מהדורה מיוחדת שבה הכותרת היא על הטיסה הראשונה בחלל של בן אדם דווקא בגלל המקום שאנשים אוהבים לקרוא על דברים שעושים טוב. באותו יום הם עקפו את מעריב במכירת העיתון.
תחרות – מוטיבציה – וחדשנות
כתוצאה מכך שהרוסים הקדימו את ארה"ב במירוץ לחלל הנשיא ג'ון קנדי הודיע ב12.9.1961 כי "אנו בוחרים להגיע לירח בעשור זה ולעשות דברים נוספים, לא משום שהם קלים, אלא מפני שהם קשים". הפירוש שלי למשפט זה הוא כי חדשנות ויצרתיות זה לא תמיד דבר קל ואפילו קשה וכדי להגיע ליעד צריך לעשות דברים אחרים "נוספים". צריך חזון.
המוטיבציה התבטאה במשפט של לינדון ג'ונסון "בעיני העולם, ראשון בחלל פירוש ראשון, נקודה: שני בחלל הוא שני בכול". המוטיבציה היא זאת שתוביל לחדשנות והיא הובילה בכך שארצות הברית הייתה הראשונה לשלוח לירח אדם 20.7.1969. עד היום כתוצאה מהמירוץ לחלל האנושות הרוויחה התקדמות טכנולוגית אדירה.
המוטיבציה של עורך מעריב נח מוזס ושל דב יודקובסקי היה לגבור על העיתון מעריב. ב- 15.2.48 ד"ר עזריאל קרבליך החליט לפרוש יחד עם כל העובדים/ות ולהקים את עיתון מעריב. יהודה מוזס האב הטיל על בנו נח מוזס ועל דב להמשיך ולהדפיס את העיתון. לא וויתר והחליט להמר על כל הקופה. הוא מכר בתים ונכסים כדי שידיעות אחרונות ישרוד. גם אם בהתחלה רמתו היתה רדודה בסוף ידיעות אחרונות הפך לעיתון של המדינה.
דב לא פחד ממאבקים! מי שמכיר את הדסק בעיתון יודע שיש שם מאבקים קשים ולפעמים על כל אות. הוא דימה את המאבקים לקרקס קטן וגדול. קרקס קטן יופיע כלבים בקרקס גדול יופיעו אריות. בקרקס הקטן יש פחות סיכון אבל לקרקס הגדול יבוא יותר קהל.
יצירתיות זה יצירת נהלים
דב הכניס נהלים ברורים איך לכתוב ועד כמה מילים בשורה. הוא התעקש שהכתיבה תהיה מקצועית, נצמדת לעובדות ולא מזלזלת. והיה קורה כל אות לפני שאישר את הכתבה. העיתונאים/יות הוזמנו לביתו לארוחת משפחתיות ולחגיגת אירועים. אווירה משפחתית שבה ניתן מקום ליצרתיות היא מתכון בדוק להצלחה.
הפכים מפרים האחד את השני
נח מוזס היה העורך הראשי של ידיעות אחרונות בין השנים 1939 -1985 ותואר כאיש חם ומחבק. לאומתו דב יודקובסקי הייתה לו חזות כאיש אירופאי קר. השילוב בין שניהם תרם להפיכתו של העיתון לנפוץ במדינה (עד בוא ישראל היום).
מוטיבציה דרך פתקים
איתן הבר ועיתונים אחרים שעבדו איתו ספרו על פתק שהיה לו ובו הלוגו של ידיעות אחרונות ושמו שבו היה כותב דברי ברכה כאשר לדעתו נעשתה עבודה עיתונאית ראויה. ממליץ למנהלים/ות לאמץ נוהל זה ובמקביל למילה טובה דרך המייל.
סדנת מוטיבציה וחדשנות צריכה להיות מושטת על סיפורים שהינם מקור להשראה. זה סיפור אחד מיני רבות כיצד אדם ששרד את צעדת המוות הצליח להיות אחד המשפיעים הגדולים בדורו. מומלץ לראות את הסרט.
להזמנת הרצאה על מוטיבציה או סדנה להנעת עובדים/ות לחצו כאן