טיול של יום כיף בירושלים בשכונת טלביה בגלל שהיא אחת השכונות היפות והמרשימות שיש בירושלים שהתחילה בכמאה בתים פרטיים והתפרסמה בזכות בית הנסן ששימש כבית של המצורעים אשר הגיעו אליו לאחר שסולקו מעבר לחומות ירושלים. הקירבה של השכונה לתיאטרון ירושלים והאוניברסיטה העברית הופך אותה לאטרקטיבית ופרקטית.
רקע היסטורי
טלביה נוסדה בשנות ה-20 וה-30 של המאה ה-20 על ידי משפחות ערביות אמידות, בעיקר נוצרים. לאחר קום המדינה, השכונה הפכה לבית עבור אנשי ציבור, דיפלומטים ואנשי רוח. סיפורה מתחיל באדם ששמו קונסטנטין סלמה שהיה אדם עשיר מאוד שהחליט להקים את ביתו באזור ובמקביל החליט לבנות עשרות ווילות שתוכננו כשתי וערב על פי הנוהג של ערים מערביות שהיה קיים אז וכל זאת החל משנת 1921.
במהלך מלחמת השחרור בתחילת שנת 1948 עזבו רוב התושבים/ות הערבים מהקהילה הנוצרית את ביתם כשהנסיבות נמצאות בוויכוח ונכנסו אליהם פליטים וקצינים יהודים כולל אינטלקטואלים דוגמת מרטין בבור אשר החליפו אינטלקטואלים ערבים כמו אדוארד סעיד.
גם הנשיא וראש הממשלה דרו במקום ששימש כמו כן למספר נציגויות דיפלומטיות מהעולם כך קיבל המקום תדמית אריסטוקרטית ובמרוצת השנים מחירי הנדלן עלו בהתאם.
רעיונות לטיול של כיף בטלביה
תיאטרון ירושלים
בהמשך הדרך ניתן לבקר בתיאטרון ירושלים, המרכז התרבותי הגדול בעיר, בו מתקיימים מופעים, הצגות וקונצרטים.
רחוב מרכוס ושדרות בן מימון
הטיול מתחיל ברחוב מרכוס, שבו בתים מפוארים עם אדריכלות בסגנון בינלאומי ובנייה אבן ירושלמית ייחודית. משם ניתן להמשיך לשדרות בן מימון, רחוב מטופח עם עצים וצמחייה מרשימה.
מנזר סן ונסן דה פול
המנזר, שנוסד במאה ה-19, מהווה פינה שקטה ויפהפייה בלב העיר. המבנה המרשים משמש כבית חולים וכמרכז קהילתי.
בית ראובן מס
ראובן מס שהיה סוג של המוכתר השכונה לפני מלחמת העצמאות ולאחריה ועוד.
גן בלומפילד
לסיום, מומלץ לבקר בגן בלומפילד, הפארק הנמצא על הגבול בין טלביה לימין משה ומציע נוף מדהים של העיר העתיקה.
גן השושנים
הגן הוקם עוד בימי התקופה הבריטי והוא נחשב לגן אסטטי מאוד ויפה באופן מיוחד.
בית הנסן
קרוי על שמו של גרהארד ארמור הנסן רופא מנרווגיה שהתמקד בזיהוי החידק הגורם למחלת צרעת. במאה התשע עשרה הוקמו בירושלים קרוב ל-19 בתי חולים. אחת מבתי החולים היה לטובת חולי הצרעת שנבנה ב-1867 בידי הכנסייה הפרוטסטנטית זאת לאחר שהברונית מגרמניה אוגוסטה קפבנריק שהגיע שנתיים קודם הזדעזעה בביקורה בירושלים מחולי הצרעת והחליטה להקים להם בית מחסה שנקרא "עזרת ישו".
שמונה שנים לאחר מכן קבצנים שהיו בשערי ירושלים ניסו להתקבל לבית החולים למצורעים אולם בגלל המשמעת שהייתה שם. בשנות השלושים של המאה הקודמת שימש המקום כמקלט גם עבור נשים אשר היו מוכות על ידי בעליהן.
בית המחסה סיפק את רוב צרכיו והוא היה פתוח. כלומר בני משפחה יכולה לנסוע ולבקר את קרוביהם ואפילו מידי שנה החולים היו נוסעים לעמק הירדן, חברון כשהנסיעה הראשונה שלהם הייתה ליפו. המטרה הייתה להשרות אווירה ביתית כך שנחגגו ימי הולדת ועוד..
בשנת 1950 החליטה הכנסיה המורבית לעביר את בית המחסה לידי ניהול של מדינת ישראל וקק"ל רכזה אותו. מחלקת העור של בית חולים הדסה קיבל את האחריות על המקום לאחר שכבר היה מעורב עוד בשנות השלושים ולאחר העלייה היה גידול במספר של החולים. עד היום ישנם תושבים שזוכרים את המצורעים שחיו שם כשבתור ילדים היו רואים את האנשים שם מכוסים בלבן מכיף רגל ועד ראש.
המקום היה פעיל עד שנת 2000. בשנת 2009 נפתחה שם תערוכה שהציגה את ההיסטוריה של המקום ולאחר מכן ביקשה עיריית ירושלים לקבל את האחריות על המקום. בין השנים 2009 ועד 2013 נערך שיפוץ להקמת מרכז ציבורי ותרבותי ובשנת 2013 הוא נפתח מחדש וכיום הינו מרכז לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה.
יום כיף בירושלים יכול "לעבור" דרך שכונת טאלביה משכננות השאננים ועוד.. כמו כן ניתן להזמין בסיום או בתחילת הטיול הרצאה או סדנה בתחום גרפולוגיה וכתב היד, שפת גוף ותקשורת בין אישית, סדנת צחוק, סדנאות לעבודת צוות.