"בגיל 13 בערך התחלתי למרוד אבל זה הוביל לעוד אלימות שפשוט גרמה לי לשתוק. שתקתי שנתיים שלמות"! שרון בר-אל תמיר, מרצה על אלימות במשפחה בילדות וחושפת את סיפור חייה "הפיג'מה הכתומה של אבא". עורכת תוכן, בעלת טור אישי ב- ynet, מייסדת ומנהלת קבוצת הפייסבוק "כוכבים כחולים - נגד אלימות במשפחה", שחקנית ב'תיאטרון פלטפורמא' הפועל למען נשים נפגעות אלימות, פעילה חברתית בתחום האלימות במשפחה מזה 15 שנה, והכי חשוב – אמא ליובלי בן ה- 13.
"ספרי על הילדות שלך"?
גדלתי בבית של שני אנשי חינוך. אבא שלי בעל תואר שני בחינוך היה מורה בבית ספר ובהמשך גם הרצה באוניברסיטה. אמא שלי, גם אקדמאית, הייתה סגנית מנהלת בית ספר שנים רבות.
אני בכורה לשני אחים צעירים ממני. אימי, אחיי ואני חווינו אלימות מאבא שלי. אמא שלי חוותה ממנו את כל סוגי האלימות הקיימים. אני חוויתי ממנו אלימות פיזית, מילולית ובעיקר נפשית עד גיל 20.
בגיל 13 בערך התחלתי למרוד אבל זה הוביל לעוד אלימות שפשוט גרמה לי לשתוק. שתקתי שנתיים שלמות. בגיל 16 ברחתי לא מעט מהבית ואז בגיל 18 וחצי לצבא. כל בריחה הובילה לרגשות אשמה קשים שאני משאירה את אמא ואחים שלי בשדה הקרב.
"מתי הבנת שמה שאת חווה בבית הזה דבר שהוא לא נורמטיבי?"
בגיל 6 ראיתי את אבא שלי מנסה לרצוח את אמא שלי עם סכין. זה היה רגע ששינה לי את החיים ויישאר איתי עד יום מותי. שם הבנתי שאני חייבת לשמור על אמא. שם הבנתי שמשהו פה רע מאוד, אבל אני צריכה להיות השומרת של הבית.
"איזה סוגי אלימות עברת" ?
אלימות פיזית, אלימות נפשית, אלימות מילולית
"באיזה דרך בחרת להתמודד עם הסיטואציה בהיותך נערה?"
הכתיבה הייתה מבחינתי עוגן משמעותי ביותר. ברחתי עם העט והדף למקומות שבהם רציתי להיות. שם, על הנייר יכולתי להגשים חלומות, יכולתי לנדוד למרחקים, ואף אחד לא היכה אותי, לא קילל אותי ולא השתיק אותי. שם, הייתי אני.
לצערי רק שם.
"ספרי משהו טוב על אבא שלך"?
אבא שלי הכניס לבית מוזיקה. הוא היה קונה תקליטים, הוא זה שהכיר לי את ויטני יוסטון, את טניטה טיקרם, את הביטלס. הוא היה דואג לנו מבחינה חומרית להכל, כלום לא חסר לנו בבית. הוא גם היה כותב שירים. הוא היה לדעתי אמן מיוסר, ממורמר ומתוסכל שלא ביטא את מי שבאמת היה.
"נקודת מפנה בחיים שלך"?
נקודת המפנה הראשונה הייתה כשפגשתי חברה בתיכון שגם היא עברה אלימות בבית. היא הייתה אשת הסוד שלי ונתנה לי להבין שהכל זמני, שזה ייגמר בסוף. היה לנו גם הומור שחור שעזר לנו להתמודד עם האלימות שחווינו. היא הייתה החברה שהצילה לי את החיים.
"מה המסר שלך כשאת מרצה לנערות / אמהות בנושא אלימות במשפחה?"
יש לי כמה מסרים:
1.המסר העיקרי והחשוב ביותר שלי הוא ל-א ל- ש-ת-ו-ק. אם מישהי חווה אלימות בהווה, לשתף אנשי מקצוע מומחים בתחום אלימות במשפחה. היום קל להגיע אליהם. רק צריך לפנות. תזכרי שאת לעולם לא לבד!
2. לדבר על הכאב, גם אם הוא קרה לפני שנים. לשתף, לשחרר את כל הנורא הזה מהנשמה.
3. תמיד תמיד להבין האהבה עצמית יש לה כוח עצום והיא הדבר הכי חשוב בחיים של כל אישה ובכלל כל אדם. שאמונה בחיים מביאה תעצומות נפש בלתי רגילות.
4. שכל יום הוא מתנה, ואנחנו צריכות לחיות אותו בהערכה גם לדברם הקטנים שבחיים.
5. להיות אנחנו באמת, בלי לפחד מאף אחד בעולם הזה!
6.החיים ניתנו לנו כדי לחיות אותם!
"טיפ לחיים" ובכלל אחרי מה שחווינו ה-7.10.23 ?
להנות מהדברים הכי פשוטים בחיים, כמו כוס קפה או שמש בבוקר – אם נהנה מהם, נוכל להנות ולהביא לחיים שלנו עוד דברים טובים ומעצימים.
"מי קהל היעד שלך בהרצאות על אלימות במשפחה"?
בני נוער, נשים, גברים, חברות, ארגונים, עמותות, קבוצות פרטיות.
לאיזה סוג אירוע מתאימות הרצאות על העצמת נשים ?
הרצאת העצמה לנשים, כנסים, ימי עיון, יום האישה, יום המשפחה, יום הגבר (יש דבר כזה), ימי הערכות למורים, השלמויות לעובדי מדינה ובתחום הרווחה
"מה המוטו שלך כשאת מרצה על אלימות במשפחה בילדות"
ראשית, אני כאן כדי לשנות את המציאות ולספר את סיפורי - סיפורם של הילדים המוכים שקולם אינו נשמע, של אלה שרואים אלימות קשה מרגע היוולדם, ששורדים בתוכה והופכים בעצמם לקורבנות.
נושאי הרצאה על אלימות במשפחה בילדות:
1. התמודדות עם אלימות בתוך הבית, איך זה מרגיש לילד שחווה אלימות ובנוסף גם רואה אלימות בין ההורים?
2. איך מתנהלים כתלמידים בבית הספר כשעוברים אלימות בבית?
3. כיצד גורמי מקצוע יכולים לזהות ולסייע?
4. מה ילד שעובר אלימות באמת צריך?
5. לאילו תופעות נפשיות ופיזיות אלימות במשפחה יכולה לגרום?
6. מה זה אומר להיות אדם בוגר, הורה, לאחר שעברת אלימות במשפחה? איך מתנהלים? מה הדרך הנכונה להתמודדות?
7. מהן ההשלכות של אלימות במשפחה? האם כשהמכות נפסקות הכל מושלם?
8. פוסט טראומה מצמיחה – כן יש דבר כזה!
להזמנת הרצאה העצמה לנשים ונערות ובכלל צרו קשר בנייד 052-3413331 או למייל
sharonbareltamir2@gmail.com
טור 2 עם המכות של אבא, החופש הגדול היה המקום האחרון שבו הרגשתי חופש: https://www.ynet.co.il/parents/article/ryisrb3th