גיבוש צוות עובדים הוא אחד המטרות שכל מנהל/ת צריך לשים לנגד עיניו. עבודת צוות ושיתוף פעולה הינם מקור לשימור עובדים. גיבוש נותן סיפוק אדיר והתוצאות העסקיות ברוב המקרים רק יעלו. המודל שיתואר במאמר יעזור בקבלת החלטות בתחום!
.
גיבוש צוות כשיש טאלנט מעל כולם
מרדונה זכה עם נבחרת ארגנטינה במונדיאל 1986 בגלל שהקבוצה שחקה עליו. מכבי תל אביב בכדורסל מודל 2014 זכתה בגביע אירופה לא בגלל שהיו כדורסלנים יוצאים מגדר הרגיל כי אם בגלל שהמאמן דיוויד בלאט השכיל לבנות קבוצה לוחמת במהלך העונה שחיפתה על חסרונותיה. סופו הפך בסוף למחליף של אלכס טיוס וטייריס רייס ודיוויד סמית התעלו ברגעי האמת. אחד מהקשיים הגדולים ביותר של מאמן/ת, מנהל/ת הוא לקבל עילוי, טאלנט ועוד עם אגו גבוה לצוות. הרבה פעמים המצב יוצר תחושה של התנשאות בינו לבין הצוות גם עם הדבר לא באמת נכון. והתוצאה קונפליקטים על השולחן ורכילות "מתחת לשולחן". על פי המודל TA הוא קרוי "העצמאי המורד".
תפקידו של המנהל בהתמודדות במצבי קונפליקט
על פי המודל "הטיפוס הבוגר" ראש הצוות המנהל/ת צריכים להיות עם היד על הדופק, לבדוק את התועלת של הטלאנט בקידום הצד המקצועי ואת תרומתו לצד החברתי ובינו לבין עמו להחליט מה יותר שווה לו. על פי המודלים בתחום עבודת צוות שלב הקונפליקט הוא לרוב בלתי נמנע ועל המנהל/ת לדעת כי זהו שלב חיוני בהתפתחות גיבוש צוות עובדים ובשלב הראשון רצוי לא להתערב. כל עוד הקונפליקטים נמשכים תקופה קצרה של מספר שבועות והתפוקה של העובדים לא נפגעת בצורה משמעותית ניתן להחיל אותה אולם במידה ויש התמרמרות רבה הגורמת לפגיעה בעבודה וביחסים הבין אישיים כאן נדרשת התערבות.
אופציות להתערבות במצב של חוסר גיבוש זמני של הצוות
א.על המנהל/ת לערוך מפגש / ישיבה שבה כל הקלפים יונחו על השולחן והצוות יצטרך בעצמו לגבש נורמות חברתיות ומקצועיות חדשות.
ב.ניתן לקחת מנחה קבוצות שילווה את הקבוצה, ינתח את הקשיים וייתן כלים פרקטיים ברמת התקשורת הבין אישית. ייתכנו מספר מפגשים.
ג.להדגיש את החזון של החברה, מטרות ויעדים (דברים מאחדים)
ד.להחליט בשביל הצוות מה הציפיות מרגע זה "מה המקל ומה הגזר". מה הם הקווים האדומים מהיום והלאה.
ה.לפטר עובד/ת גם אם יש נזק מבחינה חברתית או מקצועית.
ו.לספסל את אחד מהעובדים/ות !
מה עושים מאמני קבוצות ספורט כשיש "טאלנט" בעייתי
כשיש "טאלנט" בקבוצת ספורט יש מספר אופציות. "לחנך אותו" על הספסל או לדאוג לתרגילים שהקבוצה תבנה עליו אולם ברגע שלא ניתן למסור לו אזי יש תרגילים נוספים לדוגמא במידה והסנטר סופוקליס שחורציאניטיס היה נחסם הוא היה צריך למסור אסיסט לשחקן שעומד חופשי.
מתי כדאי להשתמש בערב צוות גיבוש עובדים ?
כשרוצים להרים את המורל, לפנק את צוות העובדים, לשפר את ההכרות האישית מומלץ לערוך ערב גיבוש צוות . עצם הישיבה יחד שלו במסגרת עבודה באווירה נעימה ומשחררת יכולה למתן קונפליקטים. פעילות חברתית כמו קריוקי , מסיבה במועדון, יציאה לסרט וי אי פי, באוליניג תגרום לתחושה טובה, למינגליניג אבל לא בהכרח תפטור את הבעיות החברתיות.
ערב גיבוש צוות שבו יגיע מרצה כמו גרפולוג, מנחה שפת גוף, מדריך יוגה צחוק, יכול ביחד עם הצוות לגעת באותם נקודות מצחיקות ומרגיזות דך כתב היד ושפת הגוף. לפניכם יוצג המודלTA המלא שיעזור בגיבוש הצוות.
מודל TA ככלי עזר לגיבוש צוות
מודל (Transactional Analysis) מיועד לנתח כיצד מתנהלת תקשורת בין אנשים בעבודה, משפחה וכו' תוך שימוש בשלושה טיפוסי אישיות "ילד", "הורה", "מחנך"..בחרנו לקחת מודל זה ולנתח את הטיפוסים דרך שפת הגוף וגרפולוגיה.
טיפוס הילד
טיפוס "הילד" הוא מצב שבו אדם מגיב בצורה אימפולסיבית, דרך הבטן, הרגשות והדחפים, קשה לו לדחות סיפוקים, (חיי את הכאן ועכשיו), מגיב בכעס במידה ולא מקבל את מבוקשו או בהכרת תודה וסיפוק אדיר אם ספקו את רצונו.
1."הסתגלן" - אין לו בעיה לקבל הוראות, מבקש עזרה, מעדיף שיניעו אותו, לא יוזם.
שפת גוף – תנועות גוף מתונות, מאופקות, עוצמת קול בינונית, לבוש סולידי, ידיים משולבות
גרפולוגיה – על פי אדם "נרקסיסטי" כתב יד קריא ומסודר, אזור אמצעי גדול, לחץ לעיתים חלש, קרוב לתקן הנלמד
2. "עצמאי מורד" - יודע מה הכי טוב, (הוא יודע הכול) לוקח יוזמה, מתמרד.
שפת גוף –תנועות גוף גדולות, לעיתים חדות, עוצמת קול גבוהה, שימוש בידיים להעביר מסר
גרפולוגיה –על פי אדם אנרכי יצרי ואימפולסיבי, כתב יד גדול, תנועה חסרת שקט, פורקן הקוו שיפודי, לחץ תנודי.
.
טיפוס ההורה
זהו הטיפוס הסמכותי שמקנה את הערכים והנורמות והגבולות, מה נכון ומה לא נכון יכול לעשות זאת בהסבר בגובה העיניים או בדרך ביקורתית ושיפוטית.
1."המבקר סמכותי"- אוהב להגיד מה לעשות, לשפוט, לתת ביקורת, מקמץ בהסברים, פוקד.
שפת גוף - קול סמכותי, פסקני, תנועות גוף קפוצות ,לעיתים חדות, כף יד סגורה, מבט נוקב, רגל על רגל בצורת ריבוע. אצבעות הידיים משולבות בצורת X.
גרפולוגיה -על פי אדם "רפורמטורי" ייתכן השפעה של רציונאלי ואימפולסיובי- לחץ חזק, סיום בדגם, הפרדת חיבורי אותיות
2."המעצים" – ההורה התומך, משמש יותר כאיש ק'וציניג, מעודד, נותן גיבוי וכתף, יש לו סבלנות להסביר.
שפת גוף - קול שקט, תנועה מתונה של הגוף, יתקרב פיזית יותר לצד השני, מבט נעים מהעיניים, יתכן שימוש במגע
גרפולוגיה- טיפוס "האינטגרטיבי". לחץ חזק-בינוני, קוו עבה תנועה מהירה, חיבורי אותיות, אזור אמצע מפותח, ייתכן זיוות,
טיפוס הבוגר
מונע על ידי ההיגיון, הוא שקול, חושב, מבקש לקבל כמה שיותר נתונים ופרטים ואז מנתח אותם מעלה בעיות ודרכי פתרון.
שפת גוף – קול שקט, תנועה מאופקת לא מאיימת, ייתכן שימוש בצד הימני יד ורגל (הצד הרציונאלי), ידיים משולבות
גרפולוגיה –הרציונאלי של אדם- לחץ ממוצע, כתב מאורגן ומסודר, תנועה מרוסנת, לרוב אין חיבורים,אותיות צרות, קריא.
סיכום
קונפליקטים בעבודת צוות הינם דבר שכיח בכל צוות שהוא. ברגע שנדע לאבחן סוגי הטיפוסים, "הילדי", "ההורה" ו"המחנך", נוכל להבין שגם אם מישהו מתרגז הוא מדבר כרגע מתוך טיפוס "הילד העצמאי" נוכל למתן קונפליקטים אילו.במידה ומנהל/ת משאבי אנוש ייקחו מודל זה יסבירו אותו ואפילו יתרגלו טיפוסים אלה בסדנא, במאמר העשרנו מודל זה על ידי כך שצרפנו מושגים נוספים מתוך עולם הגרפולוגיה ושפת הגוף בכדי לתת אפשרויות זיהוי נוספות.
גיבוש צוות הינו תנאי להגדלת האפשרות כי 1+1=3. צריכים רעיונות עבור ערב גיבוש או יום גיבוש