סקירה על אירוע גיבוש צוות עובדים הנחשבים ביותר בישראל ובעולם! טיפים יקרי ערך להנאה והנעה! גיבוש צוות עובדים על פי אבחון סגנון תקשורת. ערבי גיבוש, סדנאות גיבוש, ימי כיף לעובדים נועדו ללכד, לפרגן, לשתף ולשפר את התקשורת הבין אישית.
אם הכסף הוא לא המניע העיקרי אז מה כן?
מחקרים הראו כי מעל משכורת מסוימת תוספת במשכורת אינה דבר שמניע עובדים וגם בונוסים אינו דבר שבהכרח יניע עובד/ת. מנהלים ועובדים שמסופקים מאוטונומיה אישית בעבודה לדוגמא בגוגל העובדים יכולים קרוב לעשרים אחוז מהזמן לעבוד על פיתוחים עצמאיים. כשיש חופש יצירה אישי, יש חזון שאנו מזדהים איתו ובמקום העבודה יש חיי חברה תוססים המבוססים על יחסי אמון אזי יש סיכוי רב יותר שגם בלי העלאה במשכורת העובדים/ות ייתנו את כל מרצם.גיבוש צוות עובדים מבחינה חברתית ומקצועית הוא תנאי הכרחי להצלחה בעולם העבודה.
עשרה אירועים לגיבוש צוות עובדים
כל אירוע שהחברה עושה הוא מתכון שבו גיבוש צוות עובדים יכול להעשות. ישנם שתי אפשרויות לגרום לגיבוש עובדים. הראשונה היא ליצור חוויה משותפת ומיוחדת שעליה ידברו וייצר סוג של מינגליניג בין העובדים/ות.(לדוגמא מופע של גורי אלפי או צביקה אדר, הרצאה של האופנובנק רוני ליבוביץ). האופציה השנייה ליצור חיבור מכוון ברמת התקשורת דרך מנחה קבוצות שישלב תרגילים בתקשורת בין אישית והכרות במיוחד כשיש עובד/ת חדש/ה . המטרה החשובה ביותר היא להכיר אותם והם אתכם. טיפ אם אתם יודעים שיש מי ששותה אלכוהול מומלץ שיהיה כי שתיית אלכוהול יכולה להוריד חסמים. (ובתנאי שלא נוהגים בסיום האירוע).
ערב גיבוש צוות עובדים חדשים – לאחר מספר חודשים שהעובדים/ות נמצאים יחד כדאי לערוך אירוע לעובדים שבו תתחזק ההכרות האישית ביניהם. משחק מומלץ הוא "אמת ושקר" שבו על כל עובד/ת לבוא מראש עם שני סיפורים האחד אמיתי והאחד שקרי. על שאר הצוות לזהות מה נכון ומה לא נכון.
פעילות מתאימה – סדנת שפת גוף בדגש על משחקי הכרות וטיפים לעבודה ולחיים.
סדנת עבודת צוות לעובדים – כשמגיעים למסקנה כי גיבוש צוות עובדים הוא צורך כיוון שיש בעיות ברמת התקשורת הבין אישית (לדוגמא קונפליקטים) או שהצוות לא מגיע למלוא הפוטנציאל המיועד לו. (סדנא זאת נקראת גם סדנת פיתוח צוות).
פעילות מתאימה - סדנא לעבודת צוות שתפקידה הסכמה מצד העובדים על דרכי התנהגות חדשות ברמה התקשורתית והמקצועית. לעיתים לא מספיק מפגש אחד.
ערב צוות לעובדים וותיקים – אחד מהנוגדנים החשובים ביותר כנגד שחיקה ולחץ הוא ערב צוות שבה המטרה היא "להתפרק". זה גם המקום לפרגן לצוות על עבודתו המסורה. כיוון שיש הכרות המטרה היא לתת אקסטרה לערב צוות ברמת אומן אורח.
פעילות מתאימה – סדנאות יוגה צחוק יכולות מאוד לשחרר ולגרום לתחושה טובה. סדנאות בגרפולוגיה מתאימות לעובדים שמכירים האחד את השני. הרצאות מרתקות במגוון תחומים כמו לחץ ושחיקה, אומן אורח כמו סטנדפיסט ואפילו קריוקי יתקבל בברכה.
אירוע מיזוג עסקי – לא מזמן ערכתי פעילות לגיבוש בין מחלקת המכירות של hp וטלדור. האירוע היה יריית פתיחה לקשר עסקי בין שתי החברות. שתי החברות חשבו שהדבר הנכון הוא לערוך פעילות לחיזוק המינליגניג.
פעילות מתאימה – הזמנת מנחה קבוצות "שיערבב בין העובדים". במידה והמטרה היא בידורית אז הזמנה לאירוע של זמר/ בדרן/ מרצה אורח היא אופציה מעולה.
מסיבת סיום שנה – חברות בין לאומיות לצד הסתדרות וארגון המורים שמציינים סיום שנה בחודשים יוני יולי ודצמבר. זהו חלק מתרבות ארגונית לחגוג סיום שנה. הדגש צריכה להיות על מה הושג, מה המטרות לשנה הבאה בפתיחה ולאחריו פשוט מסיבה או הופעה. מסיבה יכולה להיות באולם אירועים או מועדון. כשזה נוגע למורים חשוב לסיים עם טעם טוב בפה את השנה.
פעילות מתאימה – ריקודים, קריוקי, מגוון הרצאות. טיפ לקבוצה קטנה אפשר לבקש מכל אחד מראש להכין הצהרה מה הדבר שהכי השפיע עליו בשנה האחרונה.
מסיבת פרידה / פרישה – זהו אירוע מאוד חשוב שבה להדגיש שיש תרבות ארגונית חזקה. עצם המפגש של העובדים הוא מקור מצויין לגיבוש הצוות. כדאי מאוד לשאול האם העוזב/ת היו רוצים אומן מסוים (הכל במסגרת התקציב).
פעילות מתאימה – הזמנת מספר סיפורים בדגש על פרידה. טיפ קטן ניתן לבקש מכל עובד/ת לרשום מראש מה כל אחד/ת קיבלו ממי שעוזב/ת.
יום גיבוש לעובדים / יום כיף – בשנים האחרונות יום כיף ויום גיבוש הפכו לסוג של מטבע לשון שמסמל בעצם אותו דבר. אבל אם ניקח "פשוטו כמשמעו" יום גיבוש נועד לחבר וללכד את העובדים בעוד שיום כיף לעובדים נועד לצ'פר ולפרגן להם. לכל ארגון יש את הסטנדרט שלו ליום גיבוש וליום כיף ולכן וחשוב לשמר ולשפר.
הפקת יום גיבוש צוות עובדים יש שתי אופציות, להעזר בחברות הפקה או להשתמש בניסיון עבר. חשוב מאוד לבנות קונספט ליום גיבוש או ליום כיף.
פעילות מתאימה ביום גיבוש ניתן להזמין אטרקציות לגיבוש עובדים מסנפלין דרך משימות צוות כמו "לרוץ למיליון" או הישרדות. אפשרות יותר רגוע היא לקחת אולם אירועים ולהזמין ארוחת צהרים עם הופעה. טיפ כשיש הרבה עובדים ניתן לקחת בית מלון ובו מספר חדרים עם מספר סדנאות כשבסיום ניתן להזמין הופעה מסכמת. ניתן לשלב גם סדנה לעבודת צוות.
כשמדובר על יום כיף לעובדים / יום פינוק ניתן ללכת על ספא, סדנת שף. כדאי להעניק שי קטן ומיוחד לדוגמא מתנה מהרשת סבון של פעם או ללין.
יום הערכות למורים – המטרה היא לרענן, ליצור חיבורים עם מורים חדשים, בדרך כלל התארים הוא בין חודשים יולי ואוגוסט. במידה והתקבל/ה מנהל/ת חדשה אירועים אלה נותנים את הבמה להכרות לא פורמלית.
טקס עובד מצטיין – להניע את העובדים בתוך העבודה. חלק מתרבות ארגונית המעודדת מצוינות. שיעור ראשון למי שלא מכיר בפוליטיקה ארגונית. ניתן לרתום את הטקס לטובת גיבוש למרות
טקס השקת מוצר – יום כזה הוא סוג של חגיגת ניצחון. הנה המוצר מוגמר אז לאחר דברי פתיחה, נאומים יש להרים כוסית יחד עם כל העובדים ולפרגן להם במקום על העבודה הקשה. ניתן להפתיע אותם עם מתנה קטנה.
גיבוש צוות עובדים – אבחון ראשוני של סגנונות תקשורת
ברצוני להציג תיאוריה פסיכולוגית בתחום סגנונן התקשורת שיעזרו באבחון גיבוש צוות עובדים. התיאוריה קשורה לארבע טיפוסי אישיות : המניע משימתי, המבטא מקדם, האנליטי, והתומך. אציג אותם תוך השוואתם למודלים מתוך עולם שפת גוף והגרפולוגיה.
בכל צוות עובדים ניתן לזהות אחד מהטיפוסים הללו. אנו מאמינים שברגע שכל עובד או מנהל יזהה את סגנון תקשורת שבו הוא משתמש יהיה קל לאחרים "לגשת אליו" כך שהדבר ימתן קונפליקטים, ויעזור בתקשורת ברמה הבין אישית.
"המניע משימתי" אנשים אלה הינם ממוקדי מטרה ותוצאה, הם בעלי יוזמה ושאפתנות, כוחניים, נוטים להתווכח, לא חוששים מעימותים, לוקחים על עצמם את המשימה להוביל (מעדיפים שלא להיות מובלים). חיים את הכאן ועכשיו. יחד עם זאת הם דייקנים, פונקציונאליים, חשיבתם מאורגנת באופן שיטתי
כך תניעו אותם - עצמאות בעבודה, פידבק פומבי מול הצוות, תשורה פרקטית כגון איפד.
כך לא תניעו אותם - מתקשים שיכתיבו להם מה לעשות, מה שהופך לבזבוז זמן לריק (מעט חסרי סבלנות ).
שפת גוף – דיבור חד, לעיתים מהיר כמו " תפסתי" "OK", מבט חד, חוקר, חודר, פחות מגע פיזי, הזזה של הרגלים (חוסר שקט).
גרפולוגיה – סוג טיפוס על פי אדם מאופיין כטיפוס " האימפולסיבי" עם רפורמטורי – כתב יחסית לא קריא, כל אות הולכת בפני עצמה, הרבה זוויות, תנועה מהירה, מתפרצת עילית.
היחס לצוות – יש להקדיש בזמן סדנת גיבוש לצוות, ערבי גיבוש זמן ובו לתת פידבק בפומבי מול הצוות. אחד מאותם אירועים המתקיימים במקומות עבודה הוא טקס עובד מצטיין.
.
" המבטא, מקדם" אלה אנשים חברותיים, רגשיים, מעורבים, אסוציאטיביים, אנרגטיים כריזמטים, מעדיפים לראות את התמונה השלמה מאשר להיכנס לפרטים. חשוב להם להתבלט, לכן לעיתים מגזימים, מעוניינים ליצור קשר חם עם האנשים סביבם, הם יאמצו בקלות יחסית שינוים חדשים, יש להם נטייה לרצות אחרים וללכת אחר אלה שמגיבים אליהם. יעדיפו להשיג את מבוקשם על ידי הליכה עם קובעי המדיניות בארגון. יניעו אותם פידבקים מול שאר העובדים או ההנהלה, שיחה אישית פתוחה, לתת להם להציע דברים, לדבר איתם דרך המחשה סיפור טוב, ודגש על רגש וחיוך. לא יניעו אותם : ביקורת מול אנשים אחרים, להרים את הקול עליהם, התעלמות.
שפת גוף – דיבור קולני, מהיר, קולח, תנועה גוף פתוחות, עבודה עם הצד השמאלי, רגל ויד שמאל (רגש), הרבה צבעים בבגדים,
גרפולוגיה – סוג טיפוס על פי אדם "האינטגרטיבי" – תנועה מהירה, חיבורי אותיות, צורת קוו קער, חוטיות, קמרים, כתב יד גדול ורחב.
היחס לצוות – לתת לו להתבטא בישיבות, לעלות רעיונות, כתגמול ניתן לסבסד לו קורס בגישור, האצלת סמכויות כך שהוא יהיה זה שיארגן ערב גיבוש, סדנת גיבוש וכו...
.
סגנון התקשרות השלישי הוא "הרציונלי" אנשים אלה תופסים את החיים דרך ההיגיון ולאחר מחשבה מעמיקה, הם מנתחים דברים ואוספים את המידע הרב ביותר כדי להגיע להחלטה. למרות שהם מקרינים ריחוק, אנשים ייהנו מחברתם בגלל הסבלנות שיש להם. הם מסודרים ומאורגנים, מעדיפים לפעול על בטוח, ולכן חוסר וודאות עלול להקשות עליהם.
כך תניעו אותם- הגדרת משימה ברורה, שיחה אישית בארבע עיניים, להקשיב ולתת לו את האפשרות לסיים לדבר. בונוס במשכורת מאוד יכול להניע.
כך לא תניעו אותם - משימות לא ברורות, כאשר דוחקים בו, קוטעים אותו.
שפת גוף- תנועות יותר סגורות ומאופקות באופן כללי, שילוב ידיים, הצד הזזת רגל ימין או יד ימין יותר ( צד ההיגיון)
גרפולוגיה –סוג טיפוס על פי אדם – הטיפוס "הרציונאלי" – תנועה מרוסנת , אותיות צרות, רווחים ברורים, קריאות טובה, גודל בינוני עד קטן.
היחס לצוות – בישיבות צוות לשאול אם יש לו מה להוסיף, לתת גיבוי גם עם הרעיונות שהוא מציע לא "חברתיים" מספיק והם לטובת הארגון.
סגנון התקשורת הרביעי הוא "התומך" אלה הם אנשים שנעים במחיצתם, הם אינם אוהבים להתווכח, משתפים פעולה עם הצוות, הם מכוונים יותר לרגשות. הגישה שלהם שירותית, נכונים לעזור, לעיתים מפתחים גישה תלותית, לכן צריך לא פעם לכוון אותם בעבודה מה לעשות, יעדיפו פחות לקחת את העניינים לידיהם, נוחים להשפעה ולכן שינויים הם יכולים לקחת בצורה קלה יחסית.
כך תניעו אותם - יש להיות סוג של קאוצ'ר/ית, תשומת לב, לדבר דרך לתחושות ולרגשות, לפרגן להם מול אנשים, לכוון אותם בעדינות, יחס. להגיע להסכמה (יהיה קשה להם לסרב לבקשה אישית).
כך לא תניעו אותם– "פקודות קצרות" כגון " תלך!" חוסר סבלנות ותשומת לב, הרמת קול.
שפת גוף – טון דיבור רך, שקט, לעיתים מתנגן, תנועות גוף, עגולות, קטנות, לעיתים פתוחות ולעיתים סגורות.
גרפולוגיה – סוג טיפוס על פי אדם – "נרפה", "נרקסיסטי" לחץ חלש/קל, ניפוח או קיפוח של האתיות, תנועה איטית.
היחס לצוות – היחס לצוות לבבי, יש לקחת בחשבון שבחלק מהוויכוחים יעדיף לישר קוו. יש לעודד יחס אישי כלפיו.
-
חשוב לדעת שהרבה פעמים סוג הטיפוס הוא לא מובהק וניתן לראות שילוב של מספר טיפוסים
-
-
המאמר נכתב בלשון זכר והוא מיועד לשני המינים.