"כל אישה שלא חזרה לבעל אלים או לזוגיות אלימה זה רגע מרומם" ראיון עם מילי מיליונשציק עובדת סוציאלית במקצוע מרצה על אלימות במשפחה בשפה העברית והרוסית.
מילי ספרי על עצמך – נולדתי ברוסיה עליתי בגיל 13, סיימתי בית ספר, תואר ראשון בעבודה סוציאלית ותואר שני בעבודה סוציאלית בהתמחות קבוצות עם נשים וטיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT.
איך הגעת להיות עובדת סוציאלית ? בכל עובד/ת סוציאלי יש לוחם/ת על שוויון, יש את הצורך לקדם זכויות של חלשים וכמו כל אשת מקצוע גם אני רציתי לתרום את חלקי למאבק.
"באיזה תחומים נגעת בעבודתך" – היום אני עוסקת בתחום אלימות ופגיעות מיניות , ובמקום השני אני עובדת עם חולים סופניים. קרוב לעשרים שנה עובדת סוציאלית ומתוכם כעשר שנים בתחום האלימות
אחרי הרבה שנים איזה טיפ את יכולה לתת למי שנמצא/ת תחת אלימות במשפחה "לפתוח את הסוד" הרבה מאוד נשים לא יוצאות עם הסיפור שלהן החוצה, אם זה עקב בושה או כי יש טאבו תרבותי שמונע מהן לספר.
האם את רואה שיש מתאם בין נשים או גברים שבחרו בן / בת זוג אלים/ה לבין ילדות אלימה מהבית? קודם כל זה הוכח מחקרית שמי שנפגעה בילדות יש סיכוי גדול שתמשיך להיפגע. יאני לא חושבת שמישהי במודע בוחרת בן / בת זוג שיהיו אלימים.
"כמי שניהלה דירות לנשים שחווה אלימות איזה עצה את יכולה לתת למישהי שנכנסת לדירה כזאת? ליצור מערכת תמיכה חברתית עם אנשי מקצוע, משפחה, חברים חדשים או ישנים.
"מה הקושי הכי גדול לחיות בבית כזאת" – שאין פרטיות וצריך לחלוק מגורים עם עוד אישה וילדים לפעמצים מרקע שונה ומתרבות אחרת.
"כשאישה מגיע למקלט לנשים מוכות למה היא צריכה לצפות?" כל הזמן יש צוות ואנשים סביבה. הן דואגות לכל הצרכים של האישה , תומכות לה ועוזרות. מצד שני אין פרטיות, ויש שוני מאוד גדול מבחינה חברתית כולל שוני תרבותי.
איזה כלים מקבלים במקלט? הנשים מקבלות טיפול פרטני וקבוצתי. מלמדים אותן איך לזהות מערכת יחסים אלימה, איך לזהות גבר מסוכן. נותנים להם עזרה בפתיחת חשבון בנק וכלים להתנהלות כלכלית נכונה, הן מקבלות ייעוץ משפטי וכו.
"איזה טיפ את יכולה לתת למי שאין לה תמיכה משפחתית כדי לצאת ממעגל אלימות?" לפנות לעזרה , למה שזמין לה כמו עובדת סוציאלית או כל איש מקצוע אחר".
ברגע שפונים לעבודת סוציאלית בעיריה האם מיד לוקחים את הילדים או מיד לוקחים את האישה למקלט? ברגע שאישה מספרת שהיא נפגעת אלימות במשפחה מציעים לה ללכת למקלט. היא יכולה להחליט ללכת או לא ללכת זה הבחירה שלה. לוקחים את הילדים למקלט רק יחד עם האמא.
אם מגלים שלילדים נשקפת סכנה לחיים והאישה מסרבת לכל פתרון להגן עליהם שמציעים לה , אז עוס לחוק הנוער לאחר בחינת כל האפשרויות יכולה לבחור להוציא את הילדים למסגרת חירום על מנת להגן על חייהם.
חשוב שתבין רק בית משפט מחליט האם להוציא את הילדים ממשפחותיהם וזה קורה רק במידה ובית המשפט התרשם שנשקפת לילדים סכנה.
מה דעתך על תפקוד המשטרה בנושא של אלימות במשפחה? "מתחת לכל ביקורת! פעמים רבות הם נותנים לאישה תחושה שהיא אשמה, לא מאמינים לה, אולי היא משקרת ובמקרים קיצונים מנסים לאמת אותה עם הבן זוג. כמובן יש מקרים בהם המשטרה מתייחסת גם ברגישות והבנה נפגעות אלימות.
"איזה חוק לדעתך צריך לקדם כדי למנוע אלימות במשפחה "ענישה חמורה לגברים פוגעים".
"רגע מרומם מתוך חוויה מקצועית שלך" - כל אישה שלא חזרה לבעל אלים או לזוגיות אלימה זה רגע מרומם.
לאיזה שר היית פונה ומה היית מבקשת? שיעריכו את מה שעובדים/ות סוציאלים/ות עושים/ות. שיפסיקו את השיימיניג, שייתנו להתפרנס בכבוד, ללמוד ולהתפתח בתחום. שתהיה תמורה כמו אחות.
מה מאפיין את יוצאי/ות ברית המועצות לשעבר בעניין של אלימות במשפחה ? שהם משאירים את זה בתוך המשפחה ולא מדברים על זה או מוציאים החוצה ולכן זה לא מטופל.
איזה טיפ היית נותנת למי שחווה אלימות בקרב יוצאי/ות ברית המועצות לשעבר? לא לפחד לקבל עזרה, לפנות לעוזרים סוציאלים ולהעזר בהם.
האם לדעתך לימוד בבגרויות על נושא אלימות במשפחה יכול לעזור בקידום הנושא? "כן. ככול שאנשים יותר נחשפים לנושא ככה יש סיכוי שהם לא יפגעו"
על מה ההרצאה על אלימות במשפחה
1.סוגי אלימות שקשה לזהות כמו אלימות מילולית שנחשבת ליותר קלה אבל הרבה יותר קשה.
2.לאן אפשר לפנות.
3.מה אומר החוק
4. איך מזהים גבר אלים.
5. מה הן נורות אדומות.
להזמנת הרצאות על אלימות במשפחה ניתן להתקשר אל 0533398436 מילי מיליונשציק.