ראידה ביאד מרצה על אלימות במשפחה בחברה הערבית. מנחת קבוצות שעבדה עם נערות בסיכוי. כחלק מפרויקט אישי שלה שהעמותה בנצרת אימצה, עבדה שם בתחום של אלימות במשפחה. בעבודתה בבית המשפט לענייני משפחה הגישה עזרה לנשים מוחלשות בצווי הגנה, מזונות, אפוטרופוס ועוד. מטרתה העלאת גיל הנישואים כיוון שהתחתנה בגיל מאוד צעיר. גרושה פלוס 4. לשמה "ראידה" יש שני פירושים 1. אישה מובילה ומנהיגה 2. הראשונה שעולה לחלל.
"ספרי על הילדות שלך" – נולדתי בחיפה. אמא שלי הייתה בת 17.5 ואבא שלי בן 21 כשאני נולדתי. החינוך בבית היה עם הרבה חום ואהבה. משפחה תומכת והורים שכל הזמן היו לצידי.
"מתי התחתנת?"- בכיתה י"א התחתנתי כשהייתי בת 16.5 בשנת 1983. בעלי לשעבר היה בן 21. הוא ראה אותי בחתונה ובא לאבא שלי וביקש את ידי. אבא שלי דווקא רצה שאני אסיים י"ב אני לא התנגדתי וכך התחתנו.
"איך הייתה הזוגיות בתחילת הדרך?" לצערי הרב הזוגיות לא הייתה מושלמת מתחילת הדרך אבל פחדתי לשתף! אחד מההבדלים ביננו היה שאני הייתי קוראת וכותבת והוא לא וזה היה מרגיז אותו. הוא הרגיש שזה "הקטין אותו" בנוסף דיברתי עברית חלק וזה היה "מבאס" אותו. במשך 18 שנה הייתי אישה מוכה. חייבת לציין שזה היה רק כלפי ולא כלפי הילדים!
"איך הייתה הזוגיות בהמשך?" היו עליות וירידות. היו ביטויים בחברה כמו "תסבלי", "יהיה בסדר"...
"איזה סוגי אלימות עברת?" פיזית, כלכלית מילולית.
"מה הייתה הסיבה הראשונה שנשארת איתו בקשר?" – בגלל הילדים. הוא היה אבא טוב כלפי הילדים עד היום, 20 שנה אחרי.
"מתי הייתה נקודת המפנה ?" נקודת המפנה היה עם הבן שלי הגדול שלנו . באחד הריבים לאחר שנפלתי וקיבלתי מכה בראש. אושפזתי בבית חולים. בדרך כלל באשפוזים הייתי אומרת," נפלתי במקלחת", בפעם האחרונה שנפלתי ונחבלתי בראש והמצאתי תירוץ הבן שלי בן 11 אמר לרופא "זה לא נכון! אבא נתן לה מכות כי היא ברחה ממנו ונפלה". בעלי באותו רגע לא היה ליד המיטה. זאת הייתה נקודת המפנה.
כאשר אבא שלי קיבל את הידיעה הוא עזר לי ותמך לאורך כל הדרך מבחינה כלכלית, רגשית. אבא שלי הוא מנהיג ידוע ומכובד, מילה שלא נחשבת לקדושה. זה היה דבר בהחלט נדיר באותה תקופה שהמשפחה תומכת בגירושים ובכלל להתגרש מהבעל. הדבר הגיע גם לעיתונות וגם לטלוויזיה.
"איך היו הגירושים" – חשוב להבין שבקהילה הערבית גרושה פלוס 4 לפני עשרים שנה זה נחשב למשהו "בלתי רגיל". כשהוא היה עצור הביאו אותו לבית בית דין השרעי ואמר שהוא רוצה להתגרש כדי לא להיכנס לכלא. זה היה תאריך הלידה החדש שלי בשנת 2000 וכנכסתי לעשור חדש ולחיים חדשים..
"ספרי על הפעילות החברתית שלך" - לאחר הגירושין עזרתי למאות נשים להתגרש. עשו לי כתבה בעיתון על סיפור החיים שלי וראינו אותי. למדתי להיות חונכת / מאמנת ודרך עמותה התחלתי סיפור אחר..
"איזה עצה יש לך לתת לאישה שעוברת אלימות עם בן הזוג
שלה בחברה הערבית?" זאת עצה לכל המגזרים בחברה. כל אישה שסובלת צריכה לשתף במי שהיא בוטחת! אל תישארי במקום שלא טוב לך לאורך זמן.. צריך להתחבר לקצת כוח רצון. נכון שלפעמים יש פחד מהמשפחה, ההורים ומה החברה תגיד אבל כיום יש הרבה עמותות שיכולות לעזור.
"איזה שינוי את רואה היום בנושא של אלימות במשפחה בחברה הערבית?" יש שינוי בחמישים אחוז לאומת פעם. העלאת המודעות זה הדבר החשוב.
"מי קהל היעד להרצאות על אלימות במשפחה?" נשים, נערות, תאגידים, חברות, ארגונים. בתי ספר, מכללות, אוניברסיטאות.
נושאים של הרצאה בתחום אלימות במשפחה:
1.לנשים מוכות מביאה את הסיפור האישי שלי.
2.לנערות מביאה את הצורך לעלות את גיל הנישואים ולשחרר
מפנטזיה ילדותית על זוגיות שלא מתקיימת.
3.אלימות בחברה הערבית באופן כללי
4.איך לצאת ממעגל האלימות
5.הכוח לעשות מהפך.
6.העלאת גיל הנישואים
7.סיכום
להזמנת הרצאה על אלימות במשפחה בחברה הערבית מפי ראידה ביאדי התקשרו 054-491-2228