"באתי לספר את הסיפור האישי שלי בנוגע למשפחות אומנה שאני חוויתי. יש עוד מקום לתיקון, ילדים זקוקים להרבה יותר ממים ואוכל"
ארי-אל מחברת הספר "דרך העיניים של יוספה". מרצה מבוקשת בארץ ובחו"ל בנושא של ילדים/ות במשפחות אומנה במטרה לסייע בשיקומם.
"ארי-אל לביא איך הכל התחיל" – יום אחד אמא שלי לא הייתה, היא לא הייתה בחיים יותר. הפכתי לאמא בעל כורחי ל 2 אחיי. אמא שלי עברה "שואה" בבית, היא לא שרדה אותה ונשרפה כשהיא חיה. הייתי כמעט בת 7 ואז נכנסה הרווחה והוציאה אותנו מהחיבוק של סבתא למשפחת אומנה.
"מה זה משפחת אומנה?" משפחה שלוקחת ילד/ה לתת בית של חום ואהבה ולתפקד כהורים כי הורי הילד לא מתפקדים. לפעמים יש מצב שזוג הורים מקבלים שמונה ילדים/ות וזה נקרא משפחתון אומנה. יש גם משפחת קלט חרום מוציאים ילד/ה ממשפחה וזה סוג של תחנת ביניים זמנית עד למשפחה הקבועה.
משהו טוב על משפחת אומנה – היום הבן שלי וכלתי משמשים כמשפחת אומנה לנער. הם אנשים טובים וערכים. היום אני מגלה שיש הרבה משפחות אומנה נפלאות אל מול מה שאני עברתי.
"כמה משפחות אומנה עברת בדרך?" שתי משפחות. וזה יותר מידי.
"מה הנקודות הכואבות בחיים שעברת שם" – כשאתה ילד/ה אתה מחפש שייתנו לך חום ואהבה ופתאום אתה מגיע לבית אחר עם מהות אחרת עם עוד ילדים/ות. אתה הופך להיות ילד מרצה. נותנים לך לעבוד. לקום בשש בבוקר ולשטוף רצפה. ללכת לישון ב-19:30 כשהשמש לא שקעה בקיץ ואתה שומע את הילדים משחקים ולזה הצטרפו עונשים. רק סבתא שלי הקשיבה והיא ניסתה להילחם ללא הצלחה.
"מתי עברת למשפחה השניה " – בגיל 14 התחלפה המשפחה כי נמאס לה. כשמשפחה אחרת עברה לבית שלנו המצב רק החמיר יותר ממה שהיה קודם. נשארתי שם שנתיים אבל אז התחלתי להתלונן ולמרוד שהרביצו לאחים שלי וכשראיתי שאף אחד לא מקשיב לי פניתי למשטרה ובסוף אותי הוציאו מהבית. אחרי תקריות אין סוף גם המשפחה הזאת כבר לא הייתה יותר משפחת אומנה והאחים שלי עברו לפנימייה שם הם היו חשופים לדברים יותר קשים והפסיקו ללמוד מה שפגע בהם בהמשך החיים.
"מתי התחתנת ואיך הנשואים הסתיימו?" עברתי לגור אצל סבתא שלי, סיימתי ללמוד בכיתה י"ב ומיד התחתנתי ואחרי עשר שנים התגרשתי. לקח לי המון זמן להתגרש בגלל שרציתי להראות לסבתא שלי שהצלחתי ולא רציתי לצער אותה רק אחרי פטירתה יצאתי למסע מלכת המדבר ב-2004 והבנתי שאני יכולה לנהל אורך חיים אחר ואז חזרתי לארץ והתגרשתי.
"בתור מרצה איזה מפגש זכור לך?" – כשהגעתי להרצות בבית הספר בו למדתי והמחנכת שלי שעדין לימדה התוודתה שלא חשדה בכלום...
"מה המסר שלך בתור מרצה על אלימות במשפחה?" המסר שלי הוא שלפני שמסכמים עם משפחות אומנה למשפחה שרוצה לקבל צריך לעשות לה בדיקות. כשפסיכולוגית ועובדת סוציאלית לא מקשיבות לטענות שמשהו לא בסדר (ילד לא מתלונן סתם) אז גם המערכת צריכה לבקר את עצמה אז וגם היום.
הרצאה על אלימות במשפחת ואומנה הנושאים:
1.להסתכל על ילדי אומנה כי הם שקופים.
2.מדוע כשהם מסיימים אין להם לאן ללכת
3.אישה שסובלת בבית תקומי ותלכי כי גם הילדים סובלים
4.למה פנימיה זה לא תמיד מקום לילדים
5.יש גם סיפורים טובים של משפחות אומנה
להזמנת הרצאה על אלימות במשפחה או קניית ספר התקשרו 0507200263 ארי-אל לביא.