הזרם הגרמני - הגרפולוגיה בארץ התפתחה בהשפעת הזרם הגרמני שיוצג על ידי ד"ר לודוויג קלאגס (1872-1956), ששם את הדגש על האבולוציה האנושית המשפיעה על מקצב הכתיבה, רמת הכתב ומתבטאות על פי טבלאות המייצגות תכונות אופי דו ערכיות / קוטביות (כחיובית או שלילית) וזאת על פי דירוג של חמישה סימנים גרפים כגון כתב קטן או גדול, צר או רחב, איטי או מהיר. הזרם הגרמני והשוויצרי עסקו בגרפולוגיה תוך שילוב הזרמים הפסיכולוגים שהיו בזמנם, כך לדוגמא בשנת 1911 מזמין ד"ר זיגמונד פרויד את קלאגס לבוא ולהרצות עבור החברים באגודה הפסיכואנליטית בווינה.
הזרם הצרפתי - הגישה הצרפתית המיוצגת על פי קרפייה-זימן (1858-1940(, היא הוליסטית יותר ורואה בכתב היד מכלול של סימנים כגון צורה, ארגון, תנועה, מימד ארגון. בנוסף תרומתו הייתה בכך שראה באוסף של סימנים גרפים המבטאים תכונת אישיות אחת
התפתחות הגרפולוגיה בישראל - הגרפולוגיה שהתפתחה בישראל הושפעה מתוך הזרם הגרמני, אנסה להתמקד בנסיבות המעניינות אשר יצרו השפעה זאת. לצורך כך נבחרו שלושה גרפולוגים ידועים אשר תרומתם היא חשובה להתפתחות הגרפולוגיה ולמודעות שלה בישראל. ד"ר אריה נפתלי, חנה קורן, ישראל אדם.
ישראל אודם – נולד באוסטריה בשנת 1908 בעיר ששמה סטניסלבוב שהייתה בגליציה המזרחית. למד בבית ספר ממשלתי בבוקר ובערב בבית ספר עברי. ההשפעה של גרמניה על אוסטריה הייתה בגבול הצפוני המשותף בין אוסטריה וגרמניה. אודם עלה לארץ בשנת 1922 ובשנת 1944 ועד יום מותו גר בקיבוץ עין חרוד. הקיבוץ הוקם על ידי אנשי העלייה השנייה והשלישית. בני העלייה השנייה הגיעו ממזרח אירופה וגליציה. המעניין הוא שגליציה החל מהמאה השמונה עשרה הייתה שייכת "לקיסרות האוסטרית".
השפעתה של הזרם הגרמני ניכרת בספרו של אודם "האדם וכתב ידו", כבר בראשית הספר הוא מוצא לנכון להגן על "קלאגס" כי הסימן חיובי או שלילי אינו דו ערכי ( ע"מ 15-16) בספר. בטבלאות של קבוצות הרוחב הגראפי הוא מדרג את הכתב על פי "רמה גבוה או נמוכה". (1)
ד"ר אריה נפתלי נולד בשנת 1912בישוב קינגסברג בבפרוסיה המזרחית אשר הייתה שייכת לגרמניה באותם שנים. בשנת 1936 עלה לארץ, הקים את המז"פ למשטרת ישראל. בשנת 1955 נשלח לגרמניה מטעם המשרד לביטחון. במקביל לשליחתו הוא סיים בהמבורג את לימודיו ברפואה וגרפולוגיה וכתב את עבודת הדוקטורט שלו בנושא "כתב יד כאינדיקטור להצלחה פסיכותראפיה" בהנחיתו של הפסיכיאטר רודולף פופאל (חקר את יחסי הרפיה ומתח על פי התגובה השרירית – עצבית).
ד"ר נפתלי זכור בהקמת האגודה לגרפולוגיה מדעית בן היתר נתן את דעתו המקצועית לכתב ידו של המרגל שלנו בסוריה ז"ל אלי כהן. השפעתו של הזרם הגרמני בהחלט ברורה אם כי בספרו " גרפולוגיה ורפואה" הוא מתמקד בשילוב בין התורות.כיום ממשיכים ללמד את משנתו ילדיו הבת מיכל ויוני במכון נפתלי. (2)
חנה קורן- חנה קורן למי שלא יודע היא ילידת אוסטריה שעלתה לארץ בגיל אפס באוניות מעפילים והגיע לחיפה. פירוש שם המשפחה "קורן" בשפה הגרמנית משמעותו "גרעיני תבואה" בספרה "גרפולוגיה" מובאות טבלאות הבודקים פרמטרים שונים בכתב היד כגון כתב יד גדול או קטן. ניתן לראות בטבלאות כיצד בראש הטבלה התכונות הם "יותר חיוביות" וככול שיורדים מטה ברשימה התכונות נתפסות כיותר שליליות בדומה לתפיסתו של קלאגס.
על התכונות הקוטביות בכתב היד. יחד עם זאת בספרה מצוינים גרפולוגים מאסכולות שונות כדוגמת ד"ר מקס פולבר מאוניברסיטת ציריך, רוברט סאודק חוקר וגרפולוג ציכי אנגלי ...(3)
סיכום מצאנו כי לכל אחד מהגרפולוגים שנבחרו היו השפעות כאלה ואחרות עוד מהבית לתרבות הגרמנית. אף אחד מין הגרפולוגים לא נולד בארץ. חשוב לזכור שמבחינה היסטורית רוב העליות עד קום המדינה היו ממזרח אירופה ומערבה כאשר מצרפת לא הייתה עלייה משמעותית של יהודים.
*במידה ויש למישהו מידע על גרפולוגים בישראל אשר אימצו את הזרם הצרפתי לפני קום המדינה ועד תחילת שנות השמונים נשמח לדעת ולהתעדכן. כמו כן במידה ויש חומר נוסף שאתם רוצים להעביר אלינו בנידון הינכם מזומנים ליצור קשר בטלפונים או דרך האתר.
______________________________________________________________
1.ישראל אדם "האדם וכתב ידו" מוסד ביאליק 1981
2. ד"ר אריה נפתלי " גרפולוגיה ורופאה כתב היד, הגוף והנפש" הוצאת ש.פרידמן בע"מ 91
3.חנה קורן "גרפולוגיה – מסודות כתב ידיך " הוצאת מסדה