לאחר שהוקמו מפעלי הייצור של הונדה, ניסן וטויוטה בארצות הברית, נדרשו המנהלים לאמץ שיטות יפניות מסורתיות כמו שיתוף העובדים בקבלת החלטות, דבר שבתרבות ובערכים האמריקאים לא היו מושרשים, גם בגלל ההשפעה של המלחמה הקרה דאז, וגם עקב הדגש התרבותי של האינדיבידואליות וההישגים האישים. בעקבות הגלובליזציה, שיתוף הפעולה של העובדים בקבלת ההחלטות עלה, הרווחים והתפוקות לרוב גדלו יותר והעובדים השכירים דיווחו על סיפוק רב יותר מעבודתם. (1)
התיאוריות הארגוניות כמו התיאוריות המודרניות והפוסט מודרניות מתמקדות היום באדם. הן מניחות שארגון מנהלי מצליח הוא זה שבו העובדים פועלים נכון בעוד ארגון מנהלי כושל הוא ארגון שבו העובדים אינם פועלים נכון. שנים רבות לא נתנו משקל לתחום כמו גיבוש עובדים או פיתוח עבודת צוות. התיאוריה הארגונית גורסת שיש שבעה ערכים מובלים.
שבעה ערכים המובילים :
-
משימתיות – גיוס הכוחות המקצועיים והאישים של העובדים כדי להשיג את המטרה, הארגון דואג שהחלוקה תהיה נכונה בעבודה בין האנשים והיחידות תוך ניצול המדע לטובת העבודה והעובדים.
.
-
היררכיה – לעובדים מוקנות סמכויות וכוח להורות איך לעבוד עם סמכות אכיפה, כאשר ישנם סגנונות שונים של היררכיה.
.
-
יוזמה – היוזמה היא הכוח לחדש ולהשיג את המטרה, ערך היוזמה קשור באמון בעובדים ובנכונות לפרוץ מסגרות מקובעות.
.
-
אנושיות – על המנהלים הממוקמים למעלה בהיררכיה לדאוג לצרכיו של העובד בארגון, להכיר בערכו ולהתחשב בו, הבעיה היא בקונפליקט שנוצר בין אנושיות למשימתיות
.
-
שוויון – אמפטיה , אנושיות ואדיבות ומטרתו לצמצם את המרחק בין בעלי העוצמה בארגון לבין אלה שמתחתיהם. המושג שוויון מתנגש עם הביטוי עוצמה
.
-
ביטחון – יציבות במצבת כוח האדם תוך הימנעות משינוים וחלוקת עבודה ברורה
.
-
מוקד קבלת החלטות ( פנימי או חיצוני) – כמוקד קבלת ההחלטות הוא חיצוני, הארגון פועל על פי סדר ונהלים שמוכתב מגבוהה, והעובדים פועלים על פי קונפורמיות לארגון. לאומת זאת
מוקד קבלות פנימי – התרבות הארגונית מעודדת את העובדים לקבל החלטות עצמאיות, לשנות, ולפעול דרך מכוונות פנימית.
ערכים אלה הם הגורמים היכולים להניע את ההתנהגות בארגונים, הערך דוחף את העובד לפעול להגשמת המשימה. (2)
ערך העוצמה גובר על ערך הכוח
במהלך תקופת מלחמת העולם השנייה גרמניה הקימה מכונת מלחמה הגדולה ביותר שהעולם הכיר. הכוח היה בלתי מנוצח, ולמרות זאת גרמניה לא הצליחה להביס את אנגליה, וזאת בגלל העוצמה שגילם, וינסטון צירצייל, כאשר איחד את עמו סביב ערכים של הקרבה וחירות. בהרבה מאוד מהמקרים ערך העוצמה יגבר על ערך הכוח. (3). .
מלחמת השחרור - העוצמה של הישוב היהודי בצדקת הדרך להקמת מדינה יהודית היא זאת שניצחה את הכוח של מדינות ערב שעלה לאין שעור מהכוח שהיה לישוב באותה עת.
מלחמת ששת הימים היא עדות לעוצמתה של מדינת ישראל מול הכוח של מדינות ערב
דוגמא נוספת מעולם הספורט, במהלך עונת 1989 במשחק כדורסל המשיך לשחק גייי ברסון שחקנה של אוניברסיטת אוהיו למרות שנפצע קשה בצוואר (אובחן אצלו שבר בצוואר) .
התבטלות חברתית
מחקר שנערך על ידי רינגלמן בשנת 1913 מצא כי קבוצה שמשכה חבל והגיע עוד אדם, איכות הביצוע גבר אך התועלת פחתה, כיוון שהאדם מרגיש שפחות ניתן לזהות אותו. גיקסון וויליאמס מצא כי ישנו אפקט של התבטלות חברתית בקבוצה, הדבר יכול להתבצע גם במשימות אחרות שהקבוצה מקבלת.
אחת מהמסקנות המועלות היא כי כאשר אין תמריץ חזק לביצוע משימה עבור קבוצות או יחידים ההתבטלות הקבוצתית תתרחש, בעוד לכידות קבוצתית גבוהה, והצבת יעדי ביצוע ומעורבות תקטין עד לאפס את ההתבטלות החברתית.
לפרטים נוספים עבור פיתוח עבודת צוות ניתן ליצור קשר למשרד 03-5590868 או ישירות טלפון נייד 050-5711160